- Autoritatea de concurență din Marea Britanie acuză Google de tactici anticoncurențiale pe piața de publicitate
- Progrese semnificative în înțelegerea depresiei
- Salvarea pădurilor presupune mai mult decât a planta copaci
- Sérgio Mendes, legenda braziliană a bossa nova, a murit la vârsta de 83 de ani
- Cel mai rapid supercomputer din lume își depășește limitele
Regizorul Alexandru Darie, internat în stare GRAVĂ. Bulandra: “Tot colectivul este alături de el şi aşteptăm să se întoarcă la teatru”
Regizorul Alexandru Darie, managerul Teatrului Bulandra, este internat în stare gravă la Spitalul Fundeni din Bucureşti, sub stricta supraveghere a medicilor. Colectivul de la Bulandra “îi este alături şi aşteaptă să se întoarcă la teatru”, a declarat pentru MEDIAFAX conducerea instituţiei.
“Este internat sub stricta supraveghere a medicilor şi urmează un tratament”, a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX conducerea instituţiei.
“Tot colectivul este alături de el şi aşteptăm să se întoarcă la teatru”, potrivit aceleiaşi surse.
Regizorul în vârstă de 60 de ani a fost diagnosticat cu ciroză în urmă cu mai mulţi ani, dar, în ultima vreme, starea sa de sănătate s-ar fi agravat şi, în prezent, el s-ar afla pe lista de transplant hepatic.
Alexandru (Ducu) Darie, fiul regretatului actor Iurie Darie şi al actriţei Consuela Roşu, este unul dintre cei mai cunoscuţi regizori de teatru români, care a montat numeroase spectacole atât în ţară, cât şi în străinătate.
A studiat regia de teatru la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică “I. L. Caragiale” Bucureşti, pe care a absolvit-o în 1983.
În studenţie a regizat spectacolul “Paracliserul”, de Marin Sorescu, pentru care i s-a acordat marele premiu pentru cea mai bună producţie la Festivalul International al şcolilor de Teatru Jacques Lecoq, Riccione, Italia, 1981.
În 1992, regizorul a fost invitat de Oxford Stage Company să regizeze “Mult zgomot pentru nimic”, de William Shakespeare, BBC apreciind montarea drept un eveniment al stagiunii.
Alexandru Darie a regizat şi spectacole montate în SUA, la Performing Arts Centre din New, dar şi la Globe Theatre Tokio, Japonia.
În ianuarie 1995 a regizat “Trei surori”, de Anton Cehov, premiat de Asociaţia Criticilor de Teatru şi de Uniunea Teatrală din România (UNITER).
În 1998, a montat la Teatrul Nottara o curajoasă adaptare a piesei “Viforul”, cu Stelian Nistor.
Din 2002, este directorul Teatrului Bulandra. În perioada 2006 – 2011, a fost preşedinte al Uniunii Teatrelor din Europa, organizaţie înfiinţată de Giorgio Strehler, de care îl leagă afinităţi şi momente hotărâtoare.
A montat spectacole care au marcat ultima parte a secolului 20, precum “Visul unei nopţi de vară”, “Poveste de iarnă”, “Trei surori”. Despre “Visul unei nopţi de vară”, cu care la începutul anilor ’90 a susţinut un turneu în Marea Britanie, The Guardian a scris că este cea mai bună montare după cea semnată de Peter Brook.
Ducu Darie a jucat şi în filme, precum “Galax, omul păpuşă” (1984), de Ion Popescu-Gopo, dar şi mai recentul “Poveste de dragoste”, de Cristina Iacob (2015).